V osadách je už tretia generácia Rómov, ktorí ešte nepracovali

24.02.2013 Bratislava

Bratislava 23. februára (TASR) - Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO) chce v najbližších dňoch predstaviť verejnosti prvé návrhy legislatívnych opatrení súvisiacich s rómskou reformou. Povedal to dnes v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu (SRo) Sobotné dialógy.

"Tieto opatrenia sme konzultovali s ministerstvom školstva, vnútra, aj s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny," povedal Pollák bez toho, že by avizované návrhy bližšie špecifikoval. Poznamenal len, že prvý zákon nepôjde poslaneckou cestou, ale navrhne ho vláda, aby mohol prejsť štandardným pripomienkovým konaním.

Pollák nesúhlasí s názorom premiéra Roberta Fica (Smer-SD), podľa ktorého by k riešeniu problémov rómskej komunity prispelo zavedenie internátneho typu vzdelávania. "Neskúšajme drahé a zlé riešenia," vyhlásil Pollák. Podľa neho by deti v internátoch žili podobne, ako dnes v detských domovoch. Chovanci z domovov však majú už dnes veľký problém uplatniť sa v živote po odchode z týchto zariadení. Oveľa lepším riešením je podľa Polláka povinná materská škola pre rómske deti, celodenný systém vzdelávania a povinnosť nastúpiť na strednú školu.

Pollák sa ohradil aj voči názorom, podľa ktorých majú Rómovia veľa detí kvôli tomu, aby čerpali viac sociálnych dávok. "Mnohopočetnosť detí nesúvisí s etnicitou, ale s chudobou," vyhlásil Pollák, podľa ktorého tento fakt dokazujú viaceré štúdie domácich a zahraničných odborníkov. Na otázku moderátora, či voči sebe vyvodí zodpovednosť, ak rómska reforma nepôjde podľa jeho predstáv, Pollák zdôraznil, že "ak sa rómska reforma nebude napĺňať, nemám čo robiť na tejto stoličke".


Tretia generácia, ktorá nemá skúsenosti s prácou

Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš (Smer-SD) na premiérove slová o internátnych školách reagoval, že v rómskych osadách vyrastá už tretia generácia, ktorá nemá osobnú skúsenosť s prácou. Títo ľudia nie len, že nikdy nerobili, ale nikdy nevideli pracovať ani svojich rodičov a starých rodičov. "Ak chceme riešiť situáciu, nestačí im ponúknuť prácu. Treba ich vytrhnúť z prostredia, kde vyrastajú," poznamenal. Ak by aj títo ľudia hneď dostali ponuku práce, podľa Ondruša väčšina z nich nebude bez nejakej predchádzajúcej prípravy schopná prispôsobiť sa pracovnému rytmu.

"Kým v reálnej ekonomike nie je dostatok pracovných príležitostí, v tomto prostredí je enormne veľa roboty," reagoval poslanec KDH Július Brocka. Upozornil, že Rómovia často žijú v katastrofálnych podmienkach s neexistujúcou infraštruktúrou. Ak by im niekto pomohol organizovať prácu, mohli by si svojpomocne zlepšiť životné podmienky. Tento typ projektov je podľa Brocku možné financovať z väčšej časti z eurofondov.
 

Vyberte región